Po majówce wracamy pełni sił i nowej energii z nowymi pomysłami na warsztaty. Najbliższe tygodnie upłyną nam pod znakiem włoskiego makaronu domowej roboty, pieczołowicie obmyślonych dań dla małych niejadków, soczystych mięs dla amatorów grilla, czy wegańskiego stylu życia. W programie pojawią się także warsztaty dla przyszłych mam oraz pasjonatów własnoręcznie przygotowywanych przetworów. W Akademii Kulinarnej Whirlpool aż kipi od kolorów, smaków i zapachów.
Już w najbliższą sobotę, 21 maja, za sterami stanie Marco Ghia, który przedstawi filar włoskiej kuchni, bez którego Włosi nie wyobrażają sobie egzystencji. Oczywiście chodzi o makaron. To skojarzenie jest jak najbardziej właściwe i naturalne, ponieważ Włosi bez makaronu żyć nie mogą i nie chcą. Najczulsze skojarzenia wzbudza u Włocha makaron domowy, przyrządzony z miłością przez mamę lub babcię, podany z sosem ze świeżych pomidorów lub posypany samym parmezanem. Umiejętność przygotowywania makaronu jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, która we Włoszech jest równie oczywista jak oddychanie. Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję poczuć atmosferę włoskiego domu, w którym gwar rozmów przeplata się z zapachami bulgoczących w garnkach sosów. Marco Ghia postara się udowodnić, że zagniatanie ciasta na makaron może być łatwe i relaksujące.
Sobotni poranek 28 maja zarezerwowany jest dla rodziców niejadków, którym z pomocą przyjdzie Dorota Minta (psycholog) w tandemie z Marco Ghia, który przygotował menu dla wybrednych maluchów (niech żyje pizza i makaron!). O część merytoryczną zadba Dorota Minta, psycholog kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, która będzie się starała uświadomić rodzicom ich najczęstsze błędy, jednocześnie przekazując sporo praktycznych wskazówek dotyczących zachowania w krytycznych sytuacjach. Sobotni wieczór natomiast to raj dla amatorów mięsa z grilla. Warsztaty to będą szczególne, gdyż różne gatunki mięs zostały osobiście zarekomendowane przez kultowego w gronie smakoszy rzeźnika, znanego jako The crazy butcher, czyli Grzegorza Kwapniewskiego. Spotkanie przy grillu będzie doskonałą okazją do porozmawiania o tym, jak mięso wybierać, czym się kierować, na co zwracać uwagę, o co pytać i dlaczego warto wiedzieć więcej. Ci, którzy już znają Szalonego Rzeźnika, nie potrzebują zachęty. Tych, którzy jeszcze nie wiedzą, na czym polega jego fenomen, gorąco zapraszamy.
Chwilę oddechu i oczyszczenia zaproponuje 4 czerwca Maia Sobczak, psycholog i dietoterapeutka, autorka bardzo popularnego bloga http://qmamkasze.pl/. Kuchnia Mai to kuchnia sezonowa, bez mięsa, jajek i nabiału. Czerwiec pachnie agrestem i truskawkami, smakuje soczystymi szparagami, zielonym bobem i często kurkami. W połączeniu ze wzmacniającymi kaszami i dobrymi mąkami Maia wyczaruje stół pełen prawdziwej, ale i prostej obfitości. Będą pyszne tarty, domowy makaron w zaskakujących połączeniach, pyszne sabji warzywne, zupa jaglana czy kremowy deser.
11 czerwca w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie już po raz kolejny pojawi się znana i lubiana dietetyczka – Katarzyna Błażejewska-Stuhr, która zaproponuje warsztat dla przyszłych mam, obalając mity na temat wielu zakazanych produktów i jednocześnie przekazując dużo przydatnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania, szczególnie w tym ważnym dla kobiety i maluszka okresie. Tego samego dnia, późnym popołudniem, do swojego królestwa ponownie zaprosi Marco Ghia, który tym razem będzie przybliżał uczestnikom tajniki przygotowywania domowych przetworów. Po tych warsztatach już nigdy więcej nie kupicie dżemu w supermarkecie. W Waszych słoiczkach, zamiast koncentratu cukru, ulepszaczy i innych, niepotrzebnych dodatków, znajdą się prawdziwe owoce zamienione w oryginalne
i przepyszne dżemy oraz galaretki. Przekonacie się, że sztuka przygotowywania domowych przetworów wcale nie jest taka trudna, a, po zapoznaniu się z jej tajnikami, może okazać się wspaniałą rozrywką dla całej rodziny.
W Akademii Kulinarnej Whirlpool każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy na warsztaty: http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty.
Jakość pracy i gwarancję efektu zapewniają nowoczesne i niezawodne urządzenia do zabudowy marki Whirlpool.
Informacje dla mediów:
Irmina Dzyr-Rainka
irmina.rainka@akademiakulinarnawhirlpool.pl
Link do strony artykułu: https://wirtualnemedia.pl./centrum-prasowe/artykul/co-slychac-w-akademii-kulinarnej-whirlpool-w-warszawie